Leo's Guide: Gode råd, før du begynder at klatre

Skrevet af

Christian Engkilde.

D. 24. november 2022.

Kategori:

Har du overvejet at give dig i kast med klatring? Vores klatretræner, Leo, besvarer de spørgsmål, som han selv ønskede, han kendte svarene på, dengang han startede med at klatre. 

Hos KU Studenteridræt har vi allieret os med vores dygtige klatretræner, Leo Polack, for at få de bedste råd til nye klatrere. Leo har mange års erfaring med både rebklatring og bouldering, så sæt dig godt til rette og bliv klædt på til din første klatretræning!  

Præmissen for blogindlægget er simpelt. Vi spurgte Leo, hvilke spørgsmål han ville ønske, han havde kendt svarene på, da han i sin tid startede med at klatre.  

 

Hvilket udstyr bruger man til klatring?

Er der noget udstyr, man skal have, før man begynder til klatring? Leo giver sit bud her.

 

Sko til bouldering og klatring:

Det vigtigste klatreudstyr er afgjort klatresko. Leo forklarer desuden, at godt udstyr er en forudsætning for at få en god førstegangsoplevelse på klatrevæggen:  

”Det er en god idé at have udstyret i orden, før man går i gang. Find et par klatresko, der passer dig, så du får en god oplevelse på væggen.” 

Klatresko skal sidde meget tæt på foden. Det føles måske en anelse forkert til at starte med, men når skoen strammer om din fod, giver den dig en følelse af kontrol, mens du er på klatrevæggen. Det anbefales at starte i en klatresko, der føles lidt for lille, hvorefter skoen som regel vil udvide sig en smule.  

Klatresko varierer i forhold til både pris og niveau. Som begynder kan du sagtens starte med en billig klatresko, hvor krumningen på sålen ikke er så markant. Jo mere erfaring du gør dig som klatrer, jo mere krumning på klatreskoen og jo tyndere en sål vil du som oftest ønske dig. Den tynde sål udmatter hurtigere, hvorfor en tykkere sål anbefales til nybegyndere.  

 

Kalk og beholder:  

Klatring – og især bouldering – er en spartansk idrætsgren hvad angår udstyr. Det er en fordel for dig som nybegynder, at du ikke behøver at betale dyre domme for en masse udstyr. Der er dog én ting, der er mindst lige så vigtig som et par gode klatresko, nemlig kalk.  

Kalk bruges til at holde dine hænder tørre, mens du holder på grebene. Så snart du begynder at få fugtige hænder, bliver det meget svært at bevare grebet om grebene. Klatrere vil ofte foretrække at have kalken liggende i en kalkpose, der ligeledes kan spændes om livet, således klatreren kan have den på, imens vedkommende er på klatrevæggen. Hos KU Studenteridræt har vi kalk med til vores boulder-træninger. Klatresko skal du selv sørge for. 

Hvis du har fået mod på at klatre og mangler et par klatresko, så kan du eventuelt bruge vores 10% rabatkode til Friluftsland.dk, der er gyldig for medlemmer, der kan fremvise kvittering (eller din profil), hvor tilmelding til et igangværende Outdoor-hold hos KU Studenteridræt fremgår.

 

Er der klatring for begyndere?

Efter mange års erfaring med klatring kan Leo nu roligt sige, at: 

”Klatring er for alle! Det handler om at have det sjovt og udforske sin krops evner!”.  

Klatring er nemlig for alle, og det afspejler KU Studenteridræts klatrehold også. Du behøver ikke bekymre dig om sværhedsgrader hos KU Studenteridræt, vi har alskens niveauer fra begynder til rutineret. Som nybegynder vil du få en grundlæggende optræning i klatreteknik – og bevægelser. Det er desuden et krav hos KU Studenteridræt, at du får en indføring i de grundlæggende sikkerheds -og sikringstekniske aspekter af klatringen.  

Hvis du stadigvæk er i tvivl om, hvorvidt der er plads til dig på et klatrehold, så skal du blot sætte din lid til beskrivelse af klatremiljøets inkluderende natur.

Ifølge Leo skal du ikke tøve med at give dig i kast med klatring. Leo beskriver klatremiljøet som værende "meget inkluderende". Og han mener, at alle kan føle sig velkomne uanset forudsætninger og baggrund.

 

Det er desuden vigtigt for Leo at understrege, at man ikke behøver at være en garvet atlet for at begynde at klatre. Ifølge ham skal man turde kaste sig ud i sporten: 

”Når du skal i gang med at klatre, så er det en god idé at prøve sig frem. Hvis du kan alliere dig med en ven, der kender grundteknikkerne, så er det helt optimalt. Ellers så er folk i klatrehallerne altid rigtig søde og ofte villige til at hjælpe. Klatring er en mere social sport end man lige umiddelbart skulle tro.”  

Hos KU Studenteridræt skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt der er behjælpelige klatrere i nærheden. Vores trænere er klar til at hjælpe dig med at få en god start på dit klatre-eventyr!  

 

Skal jeg have et sikringsbevis for at klatre?

Det er ikke alle klatrehold hos KU Studenteridræt, der kræver et sikringsbevis. Men hvis du har ambitioner om at stige i niveau eller klatre andre steder i Danmark, så er det ofte påkrævet, at du har et sikringsbevis. Hos KU Studenteridræt er der derfor - udover uformel, sjov og social klatretræning - mulighed for på alle begynderhold at opnå et formelt sikringsbevis. (Dansk Klatreforbunds K1- eller K2-bevis). Sikringsbeviset kan anvendes andre stedet i Danmark. Det kræver stabilt fremmøde og indsats at opnå sikringsbeviser i KU Studenteridræt. 

 

Hvor kan jeg klatre i København?

Hos KU Studenteridræt har vi tre klatrevægge, der alle sammen er placeret i København. På Nørre Allé – ved NEXS Campus – finder du to af vores klatrevægge. Den ene væg er vores klatretårn, der er populær blandt både KU Studenteridræts medlemmer og københavnske klatrere, der søger lidt ”væg-afveksling”. Klatretårnet er højt, og det er også hér, vi rebklatrer.   

Den anden klatrevæg på NEXS Campus finder du i Kong Frederik d. 9-hallen. Det er en bouldervæg, der udfordrer dig teknisk, og hvor du aldrig når højere op, end at du kan hoppe ned på madrassen neden for væggen.  

KU Studenteridræts sidste klatrevæg ligger på Holmen i København. Du finder den ude i Kanonbådshuset, hvor KU Studenteridræt også har kajak, SUP og vinterbadning. Det er ligeledes en bouldervæg, hvor teknik, styrke og smidighed er i højsædet. Det sidste kan også ekstra-trænes på det specialbyggede campusboard. 

Hvis du har lyst til at tilmelde dig et af KU Studenteridræts klatrehold eller blot læse mere om klatring, så kan du gøre dette her.