Hvad er forskellen på bouldering og klatring?

Skrevet af

Christian Engkilde.

D. 1. januar 0001.

Kategori:

Er du forvirret over forskellene på bouldering og klatring med reb? Lær forskellene, og find ud af, hvilken type der passer bedst til dit træningsbehov.

Bouldering: Klatring uden reb på en mindre klatrevæg

Bouldering er en form for klatring, hvor man klatrer på en mindre væg eller et bjerg uden brug af reb. Det er en populær form for træning og motion, da det kræver både styrke, balance og teknik. Bouldering er også en god måde at forbedre ens klatresevner på, da det kræver en høj grad af koncentration og fokus.

En af de store fordele ved bouldering er, at det er en tilgængelig form for klatring, da man ikke behøver at have erfaring med at håndtere reb eller sikkerhedsudstyr. Derudover er det også en billigt, da man ikke behøver at købe eller leje reb eller andet sikkerhedsudstyr. Til gengæld klatrer man aldrig højere op end, at man uden problemer kan hoppe ned fra det sted, man klatrer op til.

 

Klatring med reb på væg eller tårn

Ved denne type klatring bruger man reb til at sikre sig, hvis man skulle falde. Rebklatring er en populær form for træning og motion, og som tilfældet var det med bouldering, så kræver rebklatring ligeledes både styrke, balance og teknik.

En af de store fordele ved rebklatring er, at det giver en større frihed i bevægelserne, da man ikke er begrænset af at skulle holde sig til en bestemt rute eller bane. Derudover giver det også en større følelse af sikkerhed, da man altid har rebet som backup, hvis man skulle falde. Med reb kan man klatre lange ruter, hvilket er spændende!

 

Bouldering vs. Klatring med reb: Hvad er forskellen?

Begge former for klatring er populære og giver en god træning, men de er også meget forskellige. Bouldering er som oftest på en mindre væg uden reb, hvorimod rebklatring enten er på en større klatrevæg eller et klatretårn alt imens man er sikret med et reb.

Bouldering er en mere tilgængelig form for klatring, da man ikke behøver at have erfaring med at håndtere reb eller sikkerhedsudstyr, mens klatring med reb kræver en vis erfaring og kendskab til sikkerhedsudstyr. Bouldering er også en billigere form for klatring, da man ikke behøver at købe andet udstyr end et par klatresko, som koster nogenlunde det samme som et par løbesko. Når man boulderklatrer, klatrer man små korte ruter, som er godt pakket med forskellige typer af ”problemer” (udfordringer) og hvor det gælder om at komme op og matche topgrebet omkring 3-4 meter oppe. Både reb-og boulderklatring tilbyder en god træning og kan være en sjov og udfordrende måde at forbedre din fysiske og mentale form på. Begge former for klatring inkluderer en masse makkerskab omkring sikring af hinanden med reb og eller med spotting (ved bouldering), hvor man tager imod makkeren der springer ned. Klatring er en meget social sport!

 

Klatring og bouldering for studerende i København

Hos KU Studenteridræt skal du dog ikke bekymre dig om hverken udstyr eller manglende indsigt i sikkerhed. Vi har reb, hjelme og andet relevant udstyr, som du låner under træningen, samt dygtige undervisere, der vejleder og superviserer nybegyndere såvel som som øvede på klatrevæggen. Det er dog forudsat at man efter nogle gange kommer med egne klatresko, som er helt personligt udstyr. Evt. kan man bruge et par sneakers med en lidt stiv sål de første gange. Hos KU Studenteridræt kan du desuden tilmelde dig et kombihold i Hovedsæsonen (september-april), således at du ikke behøver at vælge i mellem bouldering og rebklatring, men derimod prøve begge dele på én sæson. Du kan læse mere om vores klatrehold her.